​Ischias

Iskias eller iskiassmerter -  er en populær betegnelse for smerter i balden og bagsiden af låret.   Betegnelsen iskias kommer af iskiasnerven, som er kroppens længste og tykkeste nerve. Iskiasnerven går hele vejen fra lænden, gennem balden og videre til bagsiden af lår og underben. Oplever du smerter i balde eller ud i benet er det derfor oplagt at tro, at smerterne stammer fra iskiasnerven, da den er placeret netop der.

Men smerterne kan have mange andre årsager end tryk på selve nerven. De hyppigste årsager til iskias er:

  • Slidgigt i lænden
  • Diskusprolaps i lænden
  • Tryk på nerven fra muskel i balden (Piriformissyndrom)
  • Muskelinfiltration i balden
  • Forstrækning af hasemuskler eller senebetændelse

Symptomer på iskias

Symptomerne på iskias kan opleves meget forskelligt og afhænger samtidig af årsagen. Men typisk vil iskiassmerter der skyldes nervepåvirkning være kraftige og til tider invaliderende. Ved nervepåvirkning har smertestillende medicin typisk ikke tilstrækkelig effekt. Er der i stedet tale om muskelsmerter beskrives symptomerne som murrende og forværres efter eller under fysisk aktivitet. I disse tilfælde opnås normalt god men kortvarig lindring af smertestillende medicin. Den hyppigste årsag til iskias er såkaldt diskogene smerter, hvilket vil sige at en slidgigt proces i lænden (rammer næsten alle mennesker) skaber henvist smerte i balde og baglår. Ved diskogene smerter oplever man typisk smerter i siddende positioner og ved foroverbøjning af ryggen.


Behandling af iskias

Vi indleder altid med en grundig undersøgelse så den præcise årsag kan findes og korrekt behandling iværksættes.

Skyldes smerterne muskelspændinger eller fiberskader kan akupunktur eller akupressur ofte have en god effekt.  I disse tilfælde vil din kiropraktor også undersøge om der er en årsag til at muskelskaden er opstået, som for eksempel problemer i ryg, hofte, knæ eller fod.

Skyldes smerterne derimod en diskusprolaps vil behandlingen inkludere både manuelle teknikker og specifikke øvelser. Læs eventuelt mere under diskusprolaps​

Video

Kontakt:

Demant Kiropraktik 

Kiropraktisk Klinik Søborg 

Buddinge Centret

Søborg Hovedgade 209

2860 Søborg

Tlf.: 39 66 39 39

soborg@kiropraktik.net  

Telefontid:

Mandag - torsdag 8.00 - 16.00

Fredag: 8.00 - 12.30

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt